23 Ağustos 2022 Salı

Yemek: Enfes Kaşarlı Patlıcan Oturtma Tarifim

 


Özlem'in Enfes Fırında Kaşarlı Patlıcan Oturtma  Yemeği

Malzemeler

5 adet orta boy patlıcan

1 büyük kuru soğan

Yarım kilo kıyma

1çay bardağı zeytinyağı

5 diş sarımsak

3-4 adet yeşilbiber

1 adet kapya biber ( kırmızıbiber)

3 büyük domates

1 çorba kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı kekik

½ çay kaşığı kimyon

½ çay kaşığı karabiber

1 kibrit kutusu kadar tam yağlı kaşar

1 adet fırın tepsisi

1 adet 5 cm derinliğinde borcam kabı

 

1-     Patlıcanların Hazırlanması

Patlıcanlar ince damar halinde soyulur. Yuvarlak veya yarım ay şeklinde doğranır.

Tuzlanmış soğuk suda 10 - 15 dk. Kadar bekletilerek patlıcanların acılığı giderilir.

Sudan alınarak temiz suda yıkanır. Patlıcanlar avuç içinde suyu sıkılır.

Fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir. Patlıcanlar üzerine dizilir. Üzerine hafif zeytinyağı gezdirilir.

200 derece ısıtılmış fırında 25dk pişirilir.

2-     Kıyma içinin Hazırlanması

Kuru soğan yemeklik olarak doğranır. Hafif kızgın zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.

İnce doğranmış yeşilbiber ve tercih edilmiş ise ince doğranmış kırmızıbiber ( kapya biber) eklenir.

Biberler hafif ölene kadar kızgın yağda soğan ile beraber kavrulur.

Sarımsak eklenir.

Kıyma konur ve eşit dağılması için karıştırılır.

Bu esnada tuz karabiber, kekik ve kimyon eklenir.

Domates salçası, biber salçası ve rendelenmiş domates eklenir. Ağzı kapatılır.

Domatesler yeterince sulandırmadıysa 1 çay bardağı kaynar su ilave edilir.

15 dakika pişirilir.

3-     Malzemeleri Birleştirme

Patlıcanlar fırından alınır.

Bir borcam veya 5 cm yükseklikte fırın tepsisine dizilir. ( eğer patlıcanları pişirdiğiniz tepsi istenen ebatta ise aynı tepsiyi kullanabilirsiniz.)

Patlıcanların yarısı bir kenara alınır.

Tepsinin üzerinde kalan patlıcanlara, pişirilmiş kıyma sosunun yarısı eşit şekilde dağıtılır.

Üzerine ayırdığınız patlıcanlar dizilir.

Kalan kıyma sosu en üste eşit şekilde dağıtılır.

İnce dilimlenmiş kabukları alınmış domatesi, ortadan ikiye kesilmiş yeşilbiberleri üzerine dekoratif olarak yayılır.

En üste rendelenmiş kaşar peyniri istediğiniz şekilde yayılır.

180 derecede kaşarlar eriyene kadar pişirilir.

Fırından alınan kaşarlı patlıcan oturtmayı ister dilimli şekilde ister büyük kaşık yardımıyla tabaklara servis edilir.

Yanına arpa şehriyeli tereyağlı pirinç pilavı ile servis edilir.

Yanına tercihen cacık konabilir.

Bu sağlıklı hafif ve bir o kadar da nefis yemeğin tadını çıkarın. Afiyet olsun.

 

 

 


Hiç yorum yok: