Özlem'in Enfes Fırında Kaşarlı Patlıcan Oturtma Yemeği
Malzemeler
5 adet orta boy patlıcan
1 büyük kuru soğan
Yarım kilo kıyma
1çay bardağı zeytinyağı
5 diş sarımsak
3-4 adet yeşilbiber
1 adet kapya biber ( kırmızıbiber)
3 büyük
domates
1 çorba
kaşığı domates salçası
1 tatlı
kaşığı biber salçası
1 tatlı
kaşığı tuz
1 çay kaşığı
kekik
½ çay kaşığı
kimyon
½ çay kaşığı
karabiber
1 kibrit
kutusu kadar tam yağlı kaşar
1 adet fırın
tepsisi
1 adet 5 cm
derinliğinde borcam kabı
1-
Patlıcanların Hazırlanması
Patlıcanlar ince
damar halinde soyulur. Yuvarlak veya yarım ay şeklinde doğranır.
Tuzlanmış soğuk
suda 10 - 15 dk. Kadar bekletilerek patlıcanların acılığı giderilir.
Sudan alınarak
temiz suda yıkanır. Patlıcanlar avuç içinde suyu sıkılır.
Fırın tepsisine
yağlı kâğıt serilir. Patlıcanlar üzerine dizilir. Üzerine hafif zeytinyağı
gezdirilir.
200 derece
ısıtılmış fırında 25dk pişirilir.
2-
Kıyma içinin Hazırlanması
Kuru soğan yemeklik olarak doğranır. Hafif
kızgın zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
İnce doğranmış yeşilbiber ve tercih
edilmiş ise ince doğranmış kırmızıbiber ( kapya biber) eklenir.
Biberler hafif ölene kadar kızgın
yağda soğan ile beraber kavrulur.
Sarımsak eklenir.
Kıyma konur ve eşit dağılması için
karıştırılır.
Bu esnada tuz karabiber, kekik ve
kimyon eklenir.
Domates salçası, biber salçası ve
rendelenmiş domates eklenir. Ağzı kapatılır.
Domatesler yeterince sulandırmadıysa
1 çay bardağı kaynar su ilave edilir.
15 dakika pişirilir.
3-
Malzemeleri Birleştirme
Patlıcanlar fırından alınır.
Bir borcam veya 5 cm yükseklikte
fırın tepsisine dizilir. ( eğer patlıcanları pişirdiğiniz tepsi istenen ebatta
ise aynı tepsiyi kullanabilirsiniz.)
Patlıcanların yarısı bir kenara
alınır.
Tepsinin üzerinde kalan patlıcanlara,
pişirilmiş kıyma sosunun yarısı eşit şekilde dağıtılır.
Üzerine ayırdığınız patlıcanlar
dizilir.
Kalan kıyma sosu en üste eşit şekilde
dağıtılır.
İnce dilimlenmiş kabukları alınmış
domatesi, ortadan ikiye kesilmiş yeşilbiberleri üzerine dekoratif olarak
yayılır.
En üste rendelenmiş kaşar peyniri
istediğiniz şekilde yayılır.
180 derecede kaşarlar eriyene kadar pişirilir.
Fırından alınan kaşarlı patlıcan
oturtmayı ister dilimli şekilde ister büyük kaşık yardımıyla tabaklara servis
edilir.
Yanına arpa şehriyeli tereyağlı
pirinç pilavı ile servis edilir.
Yanına tercihen cacık konabilir.
Bu sağlıklı hafif ve bir o kadar da nefis
yemeğin tadını çıkarın. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder