4 Mart 2022 Cuma

Deniz Ceren Türkkan Söyleşisi

 

İlk kitabı İthaki Yayınları’ndan çıkmış ödüllü bir yazar ile söyleşeceğim bugün. Deniz Ceren Türkkan 24 yaşında, Ankara’da yaşıyor ve üniversite öğrencisi.

1.               İlk olarak Deniz Ceren Türkkan kim, okurlara kendini tanıtır mısın lütfen? Edebiyat, hayatına ne zaman, nasıl girdin? Neden yazarlık?

2.               Küçük yaşta yazmaya ve okumaya yoğunlaşmış birisisin. Çocukluğun nasıl geçti, yazma güdüsünü sana ne sağladı? Hayallerin nelerdi?

3.               Düş Mesafesi ilk öykü kitabın. Bu kitapta üslubun pek çok öykü kitabına göre farklı ve kişi tasvirleri öne çıkıyor. Öykü kitabı olmasına karşın, üzerinde durulan uzun, derin, basmakalıbın ötesinde betimlemeler her öykünde göze çarpıyor. Atmosferden önce kişileri tanıtarak okurun gözünün önüne getiriyorsun. Bu senin yazma tarzın mı? Bundan sonraki öykülerinde de böyle devam edecek misin?

4.               Öykülerin çoğunda köy, taşra, küçük yerlerde yaşayan insanların hayatlarını anlatıyorsun. Ölüme değiniyorsun. Kadın senin öykülerinde ana hamurun.

5.               Yazıların öykü ve roman arasında bir yerde duruyor. Kendini daha çok hangi edebiyat türüne yakın buluyorsun, senin için önemli olan nedir anlatmak mı, göstermek mi, şaşırtmak mı?

6.               Dinlediğim bir söyleşinde “dil işçisiyim” dedin. Bu tanımlama benim çok hoşuma gitti. Dil işçisi olmayı önemsemeni çok beğendim. Keza metinlerin usta bir dil işçisinin, bir zanaatkârın elinden çıkmış gibi. Kelimeleri doğru yerlerine yerleştirip mükemmel bir uyumla akıcı kullanıyorsun. Hem uzun tasvirler yapıp hem de okuru atmosferin içine sokabiliyor, bunu sıkmadan yapabiliyorsun. Öykü bir nehir gibi olmalıdır aslında ama sen bize derin büyük bir göl bahşederek orada gölün her tarafına doyasıya yüzme vaat ediyorsun. Böylelikle öykülerin metinlerin uzun. Kısa öykü yazma denemen oldu mu hiç? Senin için öykü gerektiği kadar uzun mu olmalıdır? Öyküde boşluk bırakma hakkında ne düşünüyorsun?

7.               Gelelim aldığın öykülere. Hangi ödülleri aldın? Edebiyat yolculuğunda şimdiye kadar neler yaptın? Bu noktada edebiyat yarışmaları hakkında fikrini de öğrenmek isterim.

8.               Aynı zamanda bir iktisat öğrencisisin. Mezun olduğunda ne yapmayı düşünüyorsun?

Hiç yorum yok: