17 Haziran 2022 Cuma

Anlatı: SİNEMADA OTİZM



Otizmli birini, hayatını, zorlukları ve farklılıkları anlatan pek çok film çekilmiş. Tabi hepsi için iyi sinema filmi demek benim gibi sinema tutkunu biriyseniz zor. İzleme amacım zaten bu değildi. Otizmi nasıl anlattıkları ve nereden baktıklarıyla ilgilendim. En çok ilgimi çeken Temple Grandin, Molly ve My Name İs Khan oldu. İlk onlarla başlayabilirsiniz. 

Flimlerin konularının kısa özetleri şöyle:

The Story Of Luke - 2012

Otizm hastası olan Luke, büyükannesi ve büyük babası tarafından yetiştirilmiştir. Hayatın ona sunmuş olduğu zorluklardan yılmayarak aşkı yakalama çabasını bu filmde izleyeceksiniz

Ocean Heaven - 2010

Film,bir balıkçı kasabasında yaşayan babanın,otizmli oğlu ile verdiği mücadelesini anlatılıyor.

My Name is Khan - 2010

Asperger sendromu olan Rizwan Khan, Mumbai´nin Borivali bölgesinden bir müslümandır. Rizwan Hintli bir dul olan Mandira ile evlidir ve San Fransisco´da yaşamaktadırlar. 11 Eylül olaylarının ardından Rizwan, Los Angeles havaalanında ´şüpheli´ davranışlarından dolayı alıkoyulur. Tutuklanışın ardından tanıştığı terapist Radha, ona bu durumundan ve hastalığından kurtulması için yardımcı olur. Rizwan bunlardan sonra Obama ile görüşüp adını temize çıkarmak için bir yolculuğa çıkar.

Temple Grandin - 2010

Tüm hayatı boyunca ailesi ve arkadaşları başta olmak üzere tüm çevresi tarafından yanlış değerlendirilen otizmli bir kadının onlara unutamayacakları bir ders veren etkileyici hikayesini anlatır.

The Horse Boy - 2009

Geleneksel tedavilere pek fazla yanıt vermeyen otizmli oğullarının, atlara olan ilgisini farkedince Moğolistan´a doğru uzanan maceralı bir yolcuğa çıkan ailenin yaşadıklarını bu belgeselde izleyebilirsiniz.

Chocolate - 2008

Cesur Chocolate ın nefes kesen macera dolu öyküsü. Otizmli bir kadının dövüş sanatlarındaki yeteneği gelişmiştir. Acımasız gangster çetesinden ailesine ait olan parayı geri almaya çalışır.

The Black Balloon - 2008

Thomas, otizmli kardeşi Charlie ve Thomas´ın kız arkadaşı Jackie arasında geçen ve hayatlarının zorluklarını anlatan bir Elissa Down filmi.

Autism: The Musical - 2007

5 otizmli çocuk olan Henry, Wyatt, Neal, Adam ve Lexi, okullarında öğretmen ve ailelerinin yardımı ile bir müzikal hazırlayacaklardır.

Belgesel çocukların okulda neler yaptıkları kadar, gündelik yaşantıları ve aile hayatlarına da odaklanıyor ve otizmde aile desteğinin önemine dikkat çekiyor.

Ben X - 2007

Ben X, otizmli olan Ben´in çevresiyle olan uyum problemlerini ele alıyor. 

Archlord isimli internet üzerinden oynanan rol yapma oyununda yarattığı karizmatik ve güçlü karakterinin aksine Ben, gerçek hayatta okulda sürekli itilip kakılan, dışlanan bir çocuktur. Hayatında aynı oyundaki gibi saygı duyulan bir karaktere sahip olma hayaliyle yaşayan Ben, oyunda tanıştığı Scarlite ismindeki kızla gerçek hayatta da tanışınca işler Ben için farklı bir hâl alacaktır.

 

Mozart and the Whale - 2005

Donald ve Isabelle ender görülen ve otizmin bir kolu olan Asperger Sendromlu iki gençtir. Taksi şoförlüğü yapan Donald, bir hasta buluşmasında Isabelle´le tanışır. Daha ilk buluşmalarında gerçek dünyadan ne kadar farklı dünyalarda yaşadıkları ortaya çıkacaktır.

 Radio - 2003

Harold Jones işinden başka bir şeyle ilgilenmeyen bir futbol koçu. James Robert Kennedy ise daha çok Radio adıyla biliniyor. Zihinsel olarak ağır olduğu için okumamış, çevresindeki insanların eğlence kaynağı. Bu iki insanın yolları küçük bir kasabada kesişiyor ve ikisinin de kaderini değiştirecek bir ilişki başlıyor.

 

I am Sam – 2001

Sam Dawson beyninde bir gelişme problemi olan, bu nedenle de yedi yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip olan, karısı tarafından terk edilmiş, kızıyla birlikte yaşayan bir babadır. Tüm zihinsel engellerine rağmen iyi bir sosyal çevresi ve mutlu bir ailesi olan Dawson´ın asıl sorunları kızı yedi yaşına geldiğinde başlar. Kızı Lucy´nin doğum günü partisinde eve gelen bir sosyal güvenlik çalışanı baba ve kızı trajik bir sona sürükleyecektir.

Molly – 1999

Buck Mckay´in otizmli kız kardeşi Molly, kaldığı bakım evinin devlet tarafından ödenen bütçesi kesilince abisiyle yaşamaya başlar. Kardeşinin bakımıyla ilgilenmekte zorlanan Buck, otizm tedavisi üzerinde araştırmalar yapan bir enstitünün kardeşini ameliyat etmesine izin verir. Yapılan ameliyattan sonra Molly bir dehaya dönüşmeye başlar, ancak bazı sorunlar da baş gösterir. Bu film gerçek bir hikayeden uyarlanmıştır.

 Silent Fall – 1994

Hiçbir ipucu, delil veya şüpheli yoktur. Görgü tanığı anne ve babasının vahşice öldürülmesinin anılarını kalbine kilitleyip içinde saklayan dokuz yaşında, otizmli bir çocuktur. Her şey birden değişir, ta ki azimli ve anlayışlı bir çocuk psikoloğu olanları ortaya çıkarıncaya kadar.

 

Forrest Gump - 1994

Film, öğrenme güçlüğü yaşayan ancak atletik olarak inanılmaz yeteneklere sahip Forrest Gump´ın, doğum yılı olan 1944 ve 1982 yılları arasında gerçekleşmiş, bazen sadece gözlemlediği, bazen de başkalarına ilham verdiği 20. Yüzyılın dönüm noktası olaylarını betimler.




What´s Eating Gilbert Grape – 1993

Gilbert, aşırı şişman annesi ve otizmli kardeşi arasında sıkışmış, kendine ait hiçbir şeyi olmayan sıkıcı bir yaşam sürmektedir. Yaşamının sıkıcılığı çoğu zaman gözüne batmaz çünkü yaşadığı kasabada hayat, bütün olağandışılıklardan uzak bir tekdüzelikte gitmektedir. Hayatındaki tek aksiyon, otizmli kardeşi Arnie´nin kendini bilmeden ortalığı karıştıran bir şeyler yaptığında gerçekleşir. Bir gün Gilbert, anneannesi ile birlikte kasabadan geçen Becky ile tanışır ve hayatındaki bütün dengeler bir anda altüst olur. Aşık olmuştur! Fakat aşkını doyasıya yaşamasına engel olan sorumlulukları, yakalamak üzere olduğu mutluluğa ulaşmak için önünde bir engel olarak durmaktadır.

 

Rain Man – 1988

Los Angeles´ta maddiyata dayalı bir hayat süren fırlama Charlie, yıllardır uzak kaldığı babasının ölümü üzerine üç milyon dolarlık mirastan yararlanacağını düşünerek hayaller kurar. Oysa kendisine sadece 1949 model bir Buick bırakan babası, servetin tamamını Charlie´nin daha önce varlığından haberdar olmadığı ağabeyi Raymond´a bırakmıştır. Önemli bir ayrıntı ise, Raymond´un bakıma muhtaç, otizmli bir dahi olmasıdır! Maddiyatçı Charlie mirasın en azından bir kısmından vazgeçmek niyetinde değildir. Bunun için Raymond´u kaldığı klinikten kaçırıp ülke çapında bir seyahate çıkarır. Yol boyunca ağabeyinin yaşamı zorlaştıran alışkanlıklarıyla çileden çıksa da otizmli adamın matematik ve hafıza konusundaki insanüstü yeteneği karşısında bol bol hayrete düşer. Nihayetinde Las Vegas´taki kumarhanelerde bu az bulunan kabiliyetten yararlanarak hile yapmaya bile çalışır. Yol boyunca Charlie, sadece Raymond´u değil, geçmişinin bir parçasını ve belki de kendini keşfetme fırsatı da bulacaktır.


 

 



Hiç yorum yok: